Bereid je voor op de Wintersport

Door
Alain Keeven
,

Het winterport seizoen is weer aangebroken. De ski's of het snowboard gaan weer in het vet en worden bijgeslepen voor je ze de piste mee opneemt. Maar hoe bereid jij jouw lichaam voor op deze week vol activiteit? Het is immers een week vol (winter)sport. We geven je wat handige tips.

Werk aan je uithoudingsvermogen

De wintersport is een intensieve vakantie. Je vraagt een behoorlijke inspanning van je lichaam, je staat immers opeens iedere dag een paar uur op de piste. Een goede conditie is daarom mooi meegenomen. Zeker als je van plan bent om een paar mooie tochten te maken. Daarom is het verstand om jezelf te trakteren op een extra rondje cardio. Probeer de intensiteit van de cardio tijdens de periode van voorbereiding te verhogen om zo jezelf te blijven uitdagen. Maar doe dit wel op de juiste manier, passend bij jouw doel. Sta jij over het algemeen namelijk in de gym om groter en gespierder te worden? Dan is het zonde om enkel voor deze voorbereiding alle focus op cardio te gooien, dit verwijderd je alleen maar verder van het doel. In dit geval kan je de intensiteit verhogen door bijvoorbeeld de helling van de loopband te verhogen, maar snelheid laag te houden. Wist je dat als je de loopband bijvoorbeeld op een helling van 15% zet en de snelheid laag houdt met 3,2 km/u je voldoende conditie opbouwt en ver verbrand, maar niet je spieren gaat verbranden.

Is de loopband niet jouw favoriete cardio apparaat? Stap dan op de crosstrainer of fiets.

Train je core voor meer balans

Een goede balans is key bij wintersport. Daarom is een sterke core van groot belang. Hoe steker jouw core, hoe beter je rechtop blijft staan en hoe beter jouw techniek wordt. En hoe gemakkelijker alles gaat, hoe minder uithoudingsvermogen het kost, dus nog meer energie voor nog een extra rondje (of nog een nog wat langere après-ski). Een goede oefening om jouw core stabiliteit te verhogen is planken. Doe dit in combinatie met een EMS power suit en je bent gegarandeerd van meer balans op de piste.

Extra spierkracht

Ben je vaker op wintersport geweest? Dan herken je vast wel de enorme spierpijn de eerste dagen. Je gebruikt immers flink wat spierkracht en ook nog eens op een manier waarop je deze spieren niet dagelijks gebruikt.

Het spreekt redelijk voor zich dat de spiergroep die de grootste uitdaging krijgt de beenspieren zijn, en dan met name de bovenbeenspieren. Deze kan je voorbereiden om de spierpijn tijdens de vakantie minder te maken. Gooi een extra rondje squads of 'muurzitten' in je schema. Ook lunges zijn een goede workout om in jouw schema mee te nemen.

Naast de benen is het handig om ook de schouders en armen net een beetje meer te trainen. Vooral op de ski's heb je nog wel eens wat extra kracht vanuit deze spiergroepen nodig als je op een vlak stuk hulp van je skistokken moet inschakelen.

Stem een schema af met je trainer

Wil jij je goed voorbereiden op jouw wintersport? Geef bij je trainer aan dat je dit op de planning hebt staan en dat je je hier graag op wilt voorbereiden. Deze kan dan, samen met jou, jouw schema aanpassen naar wat past voor jou.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.