Eenvoudige en complexe koolhydraten

Door
Alain Keeven
,

Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van ons lichaam, het is onze brandstof. Nu zijn niet alle koolhydraten de beste brandstof voor ons lichaam. Koolhydraten komen namelijk in verschillende vormen: eenvoudige en complexe koolhydraten. Eenvoudige koolhydraten komen snel in de bloedbaan, deze zorgen voor de korte termijn energie. Complexe koolhydraten komen langzaam in de bloedbaan en zorgen voor de energie op lange termijn.

Eenvoudige koolhydraten

Eenvoudige koolhydraten zijn dus een korte termijn oplossing die zorgen voor een energy boost (kan soms best handig zijn). Denk bij eenvoudige koolhydraten bijvoorbeeld aan koekjes, energy drank, wit brood, frisdrank, maar vergeet ook zeker niet vruchtensap (nee, zo gezond is dat niet...). Je ziet het al, producten die 9 van de 10 keer vol suikers zitten.

Complexe koolhydraten

Complexe koolhydraten doen er dus langer over om te worden opgenomen in het bloed. Je kan de complexe koolhydraten zien als een lange termijn investering voor je energie die dag. Voorbeelden van complexe koolhydraten zijn zoete aardappelen, bruine rijst, volkoren granen, quinoa en haver.
Over het algemeen zijn de complexe koolhydraten de gezondere keuze voor de dagelijkse voeding.

Glucose

De meeste koolhydraten die we tot ons nemen worden door het lichaam afgebroken tot glucose om zo vervolgens in de bloedbaan terecht te komen. Dit is de brandstof die ons lichaam gebruikt voor de energie. Glucose kan ook als glycogeen tijdelijk worden opgeslagen in spieren en de lever, dit is je extra voorraad. Bij hoge inspanning gaat je lichaam deze extra voorraad gebruiken als energie.

Hoeveel koolhydraten heb ik nodig?

Dat opslaan van de extra glucose (glycogeen) heeft ook een beperking, je kan niet oneindig koolhydraten tot je nemen. Koolhydraten uit eten en drinken worden dan ook vooral verbrand. Als je veel koolhydraten eet en daarbij meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, haalt het lichaam vooral energie uit koolhydraten en slaat dan het vet uit de voeding op. Wanneer de voorraad vol zit wordt ook het teveel aan glucose als vet opgeslagen, dit doet de lever.
Een plus in calorieën vanuit koolhydraten, vetten of eiwitten leidt dus altijd tot toename in lichaamsvet.

Hoeveel koolhydraten je nodig hebt? Advies is dat 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten komen. Als je lichaam te weinig koolhydraten binnen krijgt, gaat het namelijk spiereiwit als energiebron gebruiken, wat ten koste gaat van je spieren. En dat is precies wat we niet willen! 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.