Tips om gezond en slim te eten tijdens de feestdagen

Door
Alain Keeven
,

Het is weer de tijd van borrels en etentjes, erg gezellig! Maar ook zeker een uitdaging als je je gezonde lifestyle wilt behouden. We geven je wat tips om de feestdagen gezond door te komen. Zo voel je je niet schuldig na de feestdagen en is het gemakkelijker om je gezonde lifestyle weer volledig te herpakken, zowel mentaal als fysiek.

Vind gezonde alternatieven voor jouw favoriete gerecht

Het is niet altijd zo dat je jouw favoriete gerecht, wat 9 van de 10 keer vaak niet het meest gezonde gerecht is, niet mag eten tijdens de kerst. Maar het is goed om te kijken of er een gezondere variant is. Bak wat minder in de boter, pak een gezondere saus dan mayonaise, zoals een hummus of guacamole of yoghurt saus of zoete aardappel frietjes uit de airfryer in plaats van frietjes uit de frituur.

Eet met mate

Overal waar je komt staan de lekkerste dingen, iedereen heeft enorm uitgepakt. Je mag zeker genieten, maar eet met mate. Heb je een diner staan in de avond? Compenseer het dan alvast op de rest van de dag en neem een licht ontbijt en een lichte lunch. Door te compenseren tijdens de momenten dat je niet ergens bent uitgenodigd, kun je het je veroorloven om een paar keer goed te genieten van die lekkere uitgebreide lunches en diners.

Kies voor natuurlijke vers producten

Je hebt natuurlijk niet in de hand als je niet zelf kookt, maar kies zoveel mogelijk voor natuurlijke en vers producten. Die kant en klaar pakketten van de supermarkt kunnen natuurlijk enorm handig zijn, maar zitten vaak vol met suikers en overtollig zout. Als je het eten volledig vers en zelf bereid ben je je ook veel bewuster wat er allemaal in zit, waardoor je op lange termijn weer veel bewuster gaat eten. En daarnaast is vers gemaakt natuurlijk veel lekkerder.

Voeg extra groenten toe

Je maakt een gerecht al snel een stuk gezonder om extra groenten toe te voegen. Serveer naast die gegrilde asperges ook lekker was gegrilde wortels, bimi en zoete aardappel. Daarnaast kan je natuurlijk altijd nog een lekkere frisse salade bij zowel de lunch als diner serveren.


Ben je ergens uitgenodigd? Schep dan wat extra groenten op je bord, het is niet alleen gezond, maar vult ook goed.

Sla het proeven over

Je bent zo sterk om dat ene lekkere, maar ongezonde, gerecht te laten staan, maar 'even proeven' kan toch geen kwaad? Dat is nou juist waar het gevaar zit. Als die kleine hapjes samen zijn ook behoorlijk wat calorieën en suikers. Sta je zelf te koken is het natuurlijk wel belangrijk dat je weet wat je de gasten serveert, zorg er dan voor dat je niet met een honger gevoel achter het fornuis staat. Dit voorkomt die paar extra hapjes "even proeven".

Eet rustig

Al dat lekkers maakt ons wellicht wat gulzig, maar het is belangrijk rustig te blijven eten. Meerdere onderzoeken en studies hebben bewezen dat langzaam eten onze maag voldoende tijd geeft om het hormonale signaal naar onze hersenen te sturen dat we vol zitten. Dit voorkomt dat we 'over-eten', Dus hoe rustiger we eten, hoe betere controle we hebben over naar wat we naar binnen werken.

"Portiecontrole"

"Portiecontrole" is je beste vriend voor de feestdagen, maar hier komt het wel aan op je eigen discipline. Het is beter om gedurende de dag kleine snacks te eten dan drie keer een grote maaltijd. Grote kans dat je bij drie grote maaltijden sneller gaat eten en dus je lichaam minder de tijd en ruimte geeft voor dat signaal waar we het net over hebben gehad. Daarnaast helpt het verdelen van het eten ook je spijsvertering verbeteren, zowel tijdens eten en daar omheen.

Heb je moeite met het pakken van kleinere porties? Probeer dan eens van kleinere borden te eten, het werkt echt! 

Maak een wandeling

Wellicht geen optie na het kerstdiner in de kou, maar een lekkere wandeling na het kerstontbijt of -lunch is niet alleen lekker maar ook nog eens heel gezond! Ten eerste helpt het je stappenteller ook tijdens de feestdagen nog een beetje op pijl te houden, maar een wandeling ontspant geeft en stimuleert de spijsvertering. Een wandeling is dus niet alleen goed voor je fysiek, maar ook nog eens mentaal. En deze beide kunnen ook bijdragen aan gewichtsverlies. Het is zelfs onderzocht dat het beter is om direct een wandeling na de maaltijd te gaan maken, in plaats van nog een uur te wachten. En zeg zelf, het is ook best gezellig om een rondje te wandelen met het kerstgezelschap en te genieten van de mooie omgeving.

Probeer je te houden aan je reguliere slaapschema

Dat slaap belangrijk is hoeven we je niet te vertellen. Met al die feestjes is de kans groot dat je een beetje van je standaard slaapschema afstapt, maar probeer het verschil niet te groot te maken. Uit onderzoek blijkt dat onregelmatige slaapschema's kunnen leiden tot een slechte slaapkwaliteit, vermoeidheid en slechte eetgewoontes. Het kan best een tijd duren voordat je de regelmaat weer terug hebt, dus vermijd dit door rond dezelfde tijd naar bed te gaan en dezelfde tijd weer op te staan zoals gewoonlijk.

Denk aan jezelf

Ja we weten het, kerst is de tijd van samenzijn... Maar dit kan ook best wat stress en irritatie opleveren. Vergeet jezelf ook niet de aandacht te geven die je nodig hebt. Maak een wandeling, mediteer of doe een paar home work-out oefeningen. Zo hou je het gezellig voor iedereen en bovenal jezelf! 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.