Wat is EMS?

Door
Alain Keeven
,

Wat is EMS?


EMS staat voor Elektrische Spierstimulatie of ElektroMyoStimulatie. Bij deze vorm van training worden de spieren gestimuleerd door elektrische prikkels. Er worden lage en middelhoge frequenties gebruikt. Geen zorgen, deze prikkels zijn niet gevaarlijk voor de mens. Deze impulsen veroorzaken een volledige spiersamentrekking, zoals bij conventionele training.


Hoe werkt EMS?


EMS werkt in principe als een booster van je eigen kracht: bij elke beweging die je in het dagelijks leven maakt, sturen je hersenen het commando tot aanspannen (spiercontractie) door middel van bio-elektrische impulsen naar de bijbehorende spieren. In ons lichaam zijn van nature dus al elektrische impulsen aanwezig.
Bij EMS-training wordt dit principe vele malen versterkt, waardoor jouw spieren veel sterker worden belast en harder moeten werken. Hierdoor boek je dus ook sneller resultaat, je spieren werken immers ook net even harder dan 'normaal'.
Daarnaast train je met EMS je hele lichaam in 1 keer, daar waar bij conventionele spiertraining slechts een bepaald gebied aan het werk wordt gezet.


Waar komt EMS vandaan?


De oorsprong van elektrostimulatie ligt in de jaren '50. Toen werd de methode in een vergelijkbare vorm gebruikt als vandaag de dag. De oorsprong lig in de fysiotherapie, geneeskunde en sport, waar de methode al tientallen jaren wordt gebruikt voor de behandeling van chronische ziekten of voor revalidatie. Door elektrische spierstimulatie kon de gezondheidssituatie van veel patiënten aanzienlijk worden verbeterd.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.